Presadov bio sok rdeče pese je najbolj inovativno živilo
Bio sok rdeče pese mirnskega Presada je eno od sedmih živil, ki so ga na trg poslali v preteklem letu, in je prejelo nagrado najbolj inovativen proizvod, ki jo je že četrto leto zapored podelil Inštitut za nutricionistiko. Glavni kriterij izbora je bila ugodna hranilna sestava, pomembni so bili tudi poreklo surovin, okoljski vpliv in senzorična ocena.
»Presad je že desetletja poznan po soku rdeče pese z medom. Lahko bi celo rekli, da je to naš zaščitni znak. Zavedamo se, da potrošniki postajajo vse bolj zahtevni, zato smo se odločili, da jim ponudimo različico, ki bo zadovoljila tudi najbolj zahtevne. Naš bio sok rdeče pese je izdelan iz sveže stisnjenega soka, prijetno kiselkast okus pa je dosežen z lakto-fermentacijo (mlečno kislinsko vrenje). Na Razpis za najbolj inovativna živila smo se prijavili, ker vemo, da je nov proizvod nekaj posebnega in smo želeli, da na takšen način njegove prednosti spoznajo tudi potrošniki,« pojasnjuje vodja razvoja in kakovosti v podjetju, Nataša Plantarič Rupnik.
Poleg Presadovega soka so nagrado prejeli še pecivo kalčko (Spar Slovenija), konopljin toast (Žito), ajdove testenine s pšeničnimi kalčki (Moleum), bio jogurt z aronijo (mlekarna Krepko), linija vod Zala z okusi brez sladkorja (Pivovarna Laško Union) in zlata tatarska ajdova kaša (Rangus).
Podjetje, ki po številu zaposlenih ni veliko (trenutno imajo 37 zaposlenih) se po svojim možnostih vključuje v aktivnosti v kraju in dobro sodeluje z občino na različnih nivojih.
Presadovo proizvodnjo lahko razdelimo na dva segmenta. Prvi so izdelki za maloprodajo, ki vključujejo sokove, nektarje, sirupe, sadne namaze in polnila, drugi pa so izdelki za industrijo, kot so sadni pripravki za jogurte in sladolede, sadna polnila za pekarsko industrijo in polproizvodi za industrijo pijač. »Na tem področju želimo še bolj utrditi svoj položaj oziroma s svojimi izdelki še bolj prodreti na svetovno tržišče. Glede razvojnih usmeritev redno sledimo svetovnim trendom, predvsem pa željam naših kupcev, ki nas poznajo kot zanesljivega, hitro odzivnega in kvalitetnega dobavitelja. Naši kupci so prejemniki mnogih nagrad svojih izdelkov, kjer so vključeni tudi naši proizvodi,« pojasnjuje Plantarič Rupnikova.
Bio sok rdeče pese je le eden iz linije bio sokov, ki jo razvijajo in v katero sta vključena še bio sok korenčka in mešani bio sok iz aronije, breskev in jabolk. »Na področju razvoja izdelkov za maloprodajo se bomo usmerjali v nišne proizvode, nove okuse najvišje kakovosti,« dodaja vodja kakovosti in razvoja in vabi Mirnčane na obisk v indusrijsko prodajalno, ki jo imajo na sedežu podjetja, da se o kakovosti proizvodov in prijaznosti zaposlenih prepričajo kar sami.
Načrtujejo prenovo posameznih proizvodnih linij, da bi tako povečali obseg, z uvedbo modernejših postopkov olajšali delo v proizvodnji in hkrati zadovoljili še bolj zahtevne kupce.
»V Presadu smo šli skozi težke čase. Zavedamo se, da smo odlični, da imamo kvalitetne proizvode in da lahko s skupnimi cilji dosežemo še več. Nagrada, ki smo jo prejeli, nam kaže, da smo na pravi poti in nam daje spodbudo za naprej. Našo odličnost pa kažejo tudi številne medalje oziroma priznanja, ki jih že vrsto let prejemamo na sejmu AGRA. Smo optimisti in verjamemo v doseganje naših ciljev v skladu s postavljeno vizijo,« zaključuje Nataša Plantarič Rupnik.
foto: arhiv podjetja