Devetošolci navdušujejo z energijsko ploščico Glavarjev bzzz
15 devetošolcev Osnovne šole Mirna je združilo moči in se s skupnim projektom – energijsko ploščico Glavarjev bzzz – aktivno udeležilo 38. festivala Turizmu pomaga lastna glava. Za trud so bili nagrajeni s tremi priznanji.
Leja Ajdišek, Eva Bizjak, Iza Dim, Maruša Jerič, Klara Končina, Amadej Kos, Tilen Kos, Iza Koščak, Jure Kovač, Julija Marn, Izak Meglič, Anamari Petje, Katarina Tomšič, Filip Trdina in Leja Višček so na državnem festivalu sodelovali pod vodstvom mentoric Irene Dular in Maje Marinč.
Mentorica Irena Dular poudarja: »Prav vsak izmed učencev je s svojimi sposobnostmi, znanjem, inovativnostjo, pustil svoj pečat. Vse odločitve, npr. o zmagovalnem receptu, scenariju za film, končni podobi stojnice, sloganu, embalaži, so sprejeli skupaj in delovali zelo povezani in enotni. Veseli nas, da so bili naši učenci pripravljeni svoj prosti čas nameniti ustvarjanju novega kulinaričnega produkta, spoznavanju lastne kulture in promociji domačega kraja. In še enkrat najlepša hvala vsem, ki ste kakorkoli pomagali pri izvedbi tega projekta.«
»Ko so učenci začeli razmišljati o kulinaričnem spominku, so izpostavili potrebo po energijski ploščici, kakršne v našem prostoru še niso zaznali. Po številnih poskusih z različnimi sestavinami je nastal spominek s trajnostnim pridihom, narejen iz izključno dolenjskih sestavin, ki jih lahko dobimo na bližnjih kmetijah. Odločili smo se za obliko satja, saj je med povezovalni element med izdelkom in zgodbo, ki ga je navdahnil. To je zgodba o Petru Pavlu Glavarju in njegovem spreminjanju sveta na bolje. Gre za enega najpomembnejših slovenskih čebelarjev, ki je s svojim znanjem pomagal dolenjskemu kmetu, zato smo ploščico poimenovali po njem,« pojasnjuje druga mentorica Maja Marinč.
Okusna in zdrava energijska ploščica v obliki satja, narejena iz lokalnih sestavin z dolenjskih kmetij, v sebi skriva ovsene kosmiče, lešnike, med, suhe hruške, jabolka, slivovo marmelado in fižol ter odseva povezanost in sodelovanje z lokalnim okoljem in med učenci, ki so poleg izdelka pripravili še pisno nalogo o izdelku in promocijski spot ter predstavili ploščico na turistični tržnici.
Za večmesečno delo so na aprilski tržnici v Domžalah prejeli dvojno zlato priznanje – za izdelek kot celoto in za najbolj prepričljive promotorje svojega kulinaričnega spominka na tržnici, včeraj pa je Amadej Kos na državni zaključni tržnici prejel še priznanje za najboljšega promotorja. S promocijskim spotom so se – kot vse ostale osnovne šole – potegovali tudi za pozornost gledalcev in njihove glasove na spletu, vendar se je Turistična zveza Slovenija, ki je tovrstno glasovanje organizirala prvič, zaradi nepravilnosti, ki naj bi jih dopuščal glasovalni sistem, opravičila vsem sodelujočim šolam, spletno glasovanje pa razveljavila.
Učenci in mentorici si želijo, da bi njihova energijska ploščica postala trajni lokalni kulinarični spominek, ki bi ob prireditvah v tem okolju našel pot na turistične stojnice, morda pa tudi na trgovske police.
Mirnčane je pri sodelovanju na državnem natečaju vodilo geslo: »Bodi kot Glavar in njegove čebele in s svojo energijo spreminjaj svet na bolje.«
foto: arhiv OŠ Mirna